Πρόσωπα
Απελευθερωτικός Αγώνας (1821-1829)
Οδυσσεύς Ανδρούτσος (1788-1825)
Οδυσσεύς Βερούσης (Ανδρούτσος) (1788-1825). Πατέρας του ήταν ο ξακουστός Αρματολός (όσοι επί Οθωμανικής κυριαρχίας εχρησιμοποιούντο για την ασφάλεια ωρισμένης περιοχής) τής Ρούμελης, Ανδρέας Βερούσης.
Η θανάτωση του πατέρα του από τους Οθωμανούς για την δράση του στο πλευρό τού Κατσώνη [Πρόσωπα], καθώς και η παραμονή του στην Αυλή τού Mehmet Ali Paşa (1744-1820, Αλβανός Paşa και Vezir -Βεζύρης- ο οποίος στράφηκε κατά τού Σουλτάνου από φιλοδοξία και κηρύχθηκε προδότης το 1820), επηρέασαν καθοριστικά τον χαρακτήρα του. Έγινε καχύποπτος, ευερέθιστος, σκληρός, αλλά αποφαστιστικός και μεγαλόψυχος.
Ανέλαβε το αρμοτολίκι τής Ρούμελης και συνδέθηκε με γνωστούς Αρματολούς και Κλέφτες (όσοι επί Οθωμανικής κυριαρχίας ζούσαν στα βουνά αρνούμενοι να υποταχθούν). Μετά τον ηρωϊκό θάνατο του Διάκου [Πρόσωπα], ανέλαβε να αναχαιτίσει τους Οθωμανούς στο Χάνι τής Γραβιάς ώστε να μην φθάσει Οθωμανική βοήθεια στην Τριπολιτσά. Για αυτήν την νίκη του ανακηρύχθηκε Αρχιστράτηγος της Ανατολικής Στερεάς.
Όμως έπεσε θύμα τών αντιπάλων του οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως «ανάξιον της αρχηγίας», τον υποβίβασαν σε χιλίαρχο και στο τέλος τον καθαίρεσαν. Τον κατηγόρησαν και για δεύτερη φορά ως ύποπτο συνεννοήσεως με τους Οθωμανούς [Εμφύλιοι Πόλεμοι]. Παραδόθηκε στον παλαιό συνεργάτη και πρωτοπαλλήκαρό του, Ιωάννη Γκούρα, με την ρητή υπόσχεση του Γκούρα και των άλλων Αρχηγών ότι δεν θα τιμωρηθεί. Ο Γκούρας όμως δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Τον έστειλε στην Αθήνα [Ονοματοθεσία] και τον φυλάκισε στην Ακρόπολη, μέσα στον παλιό Φράγκικο πύργο τού Γουλά.
Επειδή άρχισαν να υπάρχουν αντιδράσεις για αυτήν την κακομεταχείριση και επειδή ο Ανδρούτσος ζητούσε να περάσει από δίκη, ο Γκούρας πρόσταξε να τον θανατώσουν. Στις 5 Ιουνίου η διαταγή εκτελέσθηκε. Για να καλύψουν το έγκλημά τους, πέταξαν το σώμα του στο λιθόστρωτο του Ναού τής Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη και διέδωσαν ότι προσπαθώντας να δραπετεύσει, έπεσε και σκοτώθηκε. Τον έθαψαν προσωρινά στην Εκκλησία τής Σωτήρας, στο Ριζόκαστρο.
Το 1865 έγινε με μεγάλη επισημότητα και στρατιωτικές τιμές, η μεταφορά τών οστών του στο Α' Κοιμητήριο των Αθηνών, όπου σήμερα υπάρχει και το μνήμα του. Το 1888 στο Χάνι τής Γραβιάς έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Ανάμεσα στους επισήμους ήταν και ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' [Πρόσωπα].
Οδυσσεύς Βερούσης (Ανδρούτσος) (1788-1825)
23-04-2004