Αξιοσημείωτα

Πρόσωπα

Απελευθερωτικός Αγώνας (1821-1829)

Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804)

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804) [Σημαίες] [Οδυσσεύς Ανδρούτσος]. Όταν η Императрица Екатерина ІІ Алексеевна Великая [Ρωσσικό Αλφάβητο] (1729-1796, Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β' Αλεξέεβνα η Μεγάλη, της Ρωσσίας), συμμάχησε το 1787 με τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας Ιωσήφ για να διαλύσουν τους Οθωμανούς, έστειλε στην Ελλάδα τον Ταγματάρχη τού Ρωσσικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη, ο οποίος καταγόταν από την Λειβαδιά.

Αυτός, αφού δημιούργησε με συνεισφορές τών παροικιών τής Ιταλίας μικρό στόλο, έπλευσε στο Αιγαίο. Εκεί, σε πολλές ναυμαχίες ενίκησε τον Οθωμανικό στόλο και έφθασε στα Δαρδανέλλια. Όμως σε μία ναυμαχία στο στενό τής Άνδρου (1790) νικήθηκε και έχασε τον στόλο του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από αυτό το γεγονός προέρχεται η εύθυμη φράση «Αν σ' αρέσει Μπάρμπα Λάμπρο, ξαναπέρν' από την Άνδρο», η έννοια της οποίας είναι «ξανακάνε το ίδιο πράγμα και θα σου δείξω εγώ».

Παρά το γεγονός ότι η Αυτοκράτειρα τον διέταξε να σταματήσει τις εχθροπραξίες αφού εκείνη συνήψε ειρήνη με τους Οθωμανούς, εγκαταλείποντας με αδιαφορία τούς Έλληνες τους οποίους είχε προηγουμένως υποκινήσει σε επανάσταση εναντίον τών Οθωμανών, ακατάβλητος συγκρότησε νέο στόλο και απεβίβασε στην Μάνη 500 παλληκάρια με επί κεφαλής τον Γεώργιο Ανδρίτσο. Επειδή όμως τον εκύκλωσαν Οθωμανικά πολεμικά και δύο Γαλλικά μονόκροτα (ταχύπλοα ελαφρά πολεμικά πλοία με μία σειρά κουπιών), με δυσκολία διέφυγε και επέστρεψε στην Ρωσσία.

Ο Ανδρίτσος, αφού με συνεχείς πολέμους επέρασε στην Πελοπόννησο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ήλθε στην Κέρκυρα. Όμως, οι Βενετοί κυρίαρχοι του νησιού τον παρέδωσαν στους Οθωμανούς οι οποίοι τον έπνιξαν στον Βόσπορο.

Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804)

Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804)

23-04-2004