Πρόσωπα
Απελευθερωτικός Αγώνας (1821-1829)
Παπαφλέσσας (1788-1825)
Γρηγόριος Δικαίος ή Φλέσσας (Παπαφλέσσας) (1788-1825) [Παλαιών Πατρών Γερμανός] [Νικηταράς]. Επειδή έγινε Αρχιμανδρίτης, ο λαός τον είπε Παπαφλέσσα. Φοίτησε στην Σχολή τής Δημητσάνας και μετά έγινε καλόγερος.
Οι Οθωμανοί τον επεκήρυξαν για τα φλογερά του φρονήματα και τον ανάγκασαν να φύγει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έγινε ένα από τα κυριώτερα στελέχη τής «Φιλικής Εταιρείας» [Η Εταιρεία] και έλαβε εντολή από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη [Πρόσωπα] να ξεσηκώσει επανάσταση στην Πελοπόννησο. Η ηρωϊκή θυσία του στο Μανιάκι, τον ανέδειξε ως νέο Λεωνίδα.
Εστρατολόγησε 1.000 άνδρες από το Ναύπλιο και αφού ενισχύθηκε στην Αρκαδία και την Μεσσηνία από άλλους τόσους, ήλθε στην Πυλία όπου οχυρώθηκε σε 3 πρόχειρα ταμπούρια (οχυρώματα) στην θέση Μανιάκι. Στις 20 Μαΐου 1825, ο Ibrahim Paşa ώρμησε εναντίον του με 6.000 Αιγυπτίους. Πολλοί από τους άνδρες τού Παπαφλέσσα ελιποτάκτησαν μπροστά στις ορμητικές εφόδους τών Αιγυπτίων. 300 παλληκάρια όμως έμειναν πιστά στο καθήκον και δεν εγκατέλειψαν τον αρχηγό τους. Με τους λίγους αυτούς γενναίους, ο πολέμαρχος Παπαφλέσσας κράτησε τους τακτικούς τού Ibrahim Paşa για πολλές ώρες και τότε μόνον έπεσε το Μανιάκι, όταν έπεσαν όλοι οι ήρωες. Ο Ibrahim Paşa έχασε περίπου 600 άνδρες.
Έπειτα από την μάχη, ο Αιγύπτιος Στρατηλάτης διέταξε να εντοπίσουν το νεκρό σώμα τού Παπαφλέσσα, να το πλύνουν και να το στήσουν όρθιο σε ένα δένδρο. Στην συνέχεια, ο Ibrahim Paşa επλησίασε με σεβασμό και το εφίλησε στο μέτωπο.
Ο Παπαφλέσσας είχε 27 αδέλφια. Μερικά από αυτά πολέμησαν στον Αγώνα. Ο Νικήτας Φλέσσας έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και έγινε Στρατηγός. Ο Ηλίας Φλέσσας πάτησε πρώτος στην Τριπολιτσά, τραυματίσθηκε και σε τρεις ημέρες απέθανε. Ο Γιάννης Φλέσσας λαβώθηκε έξω από την Καλαμάτα. Τον αιχμαλώτισαν τραυματισμένο, τον πέταξαν μέσα στην φωτιά και τον έκαψαν ζωνταντό.
Γρηγόριος Δικαίος ή Φλέσσας (Παπαφλέσσας) (1788-1825)
23-04-2004