Αξιοσημείωτα

Συγκοινωνίες

Τραμ

Ιστορικό Αθηνών-Πειραιώς

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

Το 1882, ιδρύεται σε συνεργασία με Βέλγους, ξεχωριστή εταιρεία (ΕΕΤΑΠΠ) και αναπτύσσει εκτεταμένο δίκτυο τραμ, το οποίο σύρεται από άλογα (ιππήλατο) και συνδέει το κέντρο τής Αθήνας [Ονοματοθεσία], με τα τότε προάστια (Πατήσια, Αμπελόκηποι [Κτίσματα], Κολοκυνθού) και την πλατεία Ομονοίας [Περιεχόμενα] με το Ζάππειο, το Γκάζι και τον Κεραμεικό.

Σύντομα, θα ιδρυθεί και από τους Σ.Α.Π. (Σιδηρόδρομοι Αθηνών Πειραιώς), ιππήλατο τραμ στον Πειραιά, το οποίο θα συνδέει τον σταθμό τού σιδηροδρόμου, με το τελωνείο [Ο Καουμπόης]. Όλες οι γραμμές, θα γίνουν αργότερα ατμήλατες και ηλεκτροκίνητες.

Το 1885, γίνεται το πρώτο δρομολόγιο του «Θηρίου» τής Κηφισιάς [Περιεχόμενα], ενώ το 1887 εμφανίζεται ο «Κωλοσούρτης» [Χρονογράφημα].

Το 1910 σταματά ο «Κωλοσούρτης» και έχουν μετατραπεί σε ηλεκτροκίνητες, όλες οι γραμμές τών τραμ τής ΕΕΤΑΠΠ (λειτουργούν 16 στην Αθήνα και 5 στον Πειραιά). Οι Σ.Α.Π. θέλουν να ενισχύσουν το δικό τους τραμ στην παραλία του Πειραιά (Σταθμός Ηλεκτρικού-Τελωνείο), ώστε να μεταφέρει και εμπορεύματα, αλλά σταματούν ύστερα από αντίδραση των καραγωγέων και των αχθοφόρων.

Το 1936, ξεκινά την λειτουργία του το τραινάκι του Περάματος [Η Αρχή], ενώ το 1938 σταματά το «Θηρίο».

Τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 1953, με πρωτοβουλία τού Υπουργού Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνου Καραμανλή, ξεκινά το ξήλωμα των γραμμών τού τραμ, στην οδό Πανεπιστημίου.

(Σημείωση συντακτών ιστοσελίδας: Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο από καιρού αποβιώσας Κωνσταντίνος Καραμανλής, διετέλεσε επί πολλά έτη Υπουργός, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συχνά αναφέρεται ως Εθνάρχης και τον Σεπτέμβριο του 2003, τιμήθηκε από την Ευρώπη, για το Ευρωπαϊκό του όραμα.)

Το 1960, είναι το έτος ολοκληρωτικής καταργήσεως των γραμμών τραμ.

Έτσι, καταλήγει μία πορεία ισχυροποιήσεως των λεωφορειούχων (οι «νυκοκυραίοι» της εποχής) και των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, οι οποίοι ενοχλούντο από τα «δυσκίνητα» τραμ. Πορεία, η οποία είχε ξεκινήσει με το ξήλωμα των γραμμών τού τραμ, στην οδό Πανεπιστημίου, τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 1953, με πρωτοβουλία τού Υπουργού Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κίτρινα και πράσινα τραμ, αποχαιρετούν το ένα μετά το άλλο, τους δρόμους σε Αθήνα και Πειραιά. Σε 52 χρόνια ζωής, είχαν διακινήσει 3 δισεκατομμύρια επιβάτες, οργανώνοντας την ζωή της πόλεως.

Το 1960, οι Ε.Η.Σ. (Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι, μετέπειτα Η.Σ.Α.Π., δηλαδή Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών Πειραιώς) υποβάλλουν μελέτη για επέκταση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Ηράκλειο προς Χαλάνδρι και Γέρακα, η οποία όμως μένει ως σήμερα στα χαρτιά.

Το 1977, εγκαταλείπει τις ράγες και το τελευταίο εναπομείναν τραμ, εκείνο της γραμμής Πειραιάς-Πέραμα [Το Τέλος].

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο., Αφιέρωμα Στην Ιστορία Τού Σιδηροδρόμου, Σάββατο 3 Ιουλίου 1999.