Πρόσωπα
Φιλέλληνες (1821-1829)
Lord Byron (1788-1824)
Lord George Gordon Noel Byron (1788-1824) [Samuel Gridley Howe]. Άγγλος λυρικός ποιητής και φιλέλληνας. Εθεωρείτο ως ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές τής εποχής του. Αποδέχθηκε την πρόταση της «Ελληνικής Επιτροπής» (σύλλογος από Άγγλους φιλελεύθερους και φιλέλληνες) τού Λονδίνου να γίνει εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, φόρτωσε το μπρίκι (τύπος ιστιοφόρου με δύο ιστούς) «Ηρακλής» με όπλα, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό και έφθασε στο Αργοστόλι τον Αύγουστο του 1823.
Παρέμεινε για πέντε μήνες στο χωριό Μεταξάτα και τον Ιανουάριο του 1824 πήγε στο Μεσολόγγι όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από όλους τούς Έλληνες. Η παρουσία του εκεί ετροφοδότησε ευεργετικώς το φιλελληνικό κίνημα.
Επεχείρησε να οχυρώσει το Μεσολόγγι και να δημιουργήσει πυρήνα πυροβολικού. Συγκρότησε σώμα 500 Σουλιωτών τους οποίους συντηρούσε με δικά του έξοδα και με τους οποίους σχεδίαζε την κατάληψη της Ναυπάκτου.
Η απειθαρχία όμως η οποία εκδηλώθηκε, οδήγησε στην ματαίωση τής επιχειρήσεως. Άλλωστε ο Byron πολύ συχνά ετόνιζε ότι «Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από πολλά πράγματα, αλλά περισσότερον από ομόνοιαν και πειθαρχίαν» [Οι Εμφύλιοι].
Διορίσθηκε Συνταγματάρχης Πυροβολικού, του απονεμήθηκε η ιδιότητα του Έλληνα Πολίτη, οι Μεσολογγίτες τον ανακήρυξαν πολίτη και ευεργέτη τής πόλεώς τους και η Ελληνική Επιτροπή τον εξέλεξε μέλος τής επιτροπής για την διαχείριση του πρώτου δανείου. Επιπλέον, ο Byron έστειλε στον Μαυροκορδάτο [Πρόσωπα] 4.000 λίρες για την συντήρηση του στόλου.
Τα ποικίλα καθημερινά προβλήματα του προξενούσαν απογοήτευση η οποία σε συνδυασμό με το ελώδες κλίμα τού Μεσολογγίου επιδείνωσε την ήδη κλονισμένη υγεία του. Στα μέσα Φεβρουαρίου τού 1824 αρρώστησε από ελονοσία και τελικώς απέθανε στις 19 Απριλίου.
Η Ελλάς, ευγνώμων, ανήγειρε σε πολλά μέρη μνημεία και ανδριάντες τών Φιλελλήνων. Το μεγαλοπρεπέστερο από αυτά έχει στηθεί προς τιμήν τού Βύρωνος στην Πρωτεύουσα, κοντά στο Ζάππειο Μέγαρο.
Lord George Gordon Noel Byron (1788-1824)
11-05-2004