Αξιοσημείωτα

Υπολογιστές

Οδηγίες, Υποδείξεις Και Τεχνάσματα

Το Microsoft Outlook Express Φαίνεται Να Μην Λειτουργεί;

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

Το κατωτέρω περιγραφόμενο τέχνασμα αποτελεί προσφορά τού johnpap.net.

Υπάρχουν φορές κατά τις οποίες το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούμε για την αποστολή και την λήψη τών μηνυμάτων τού ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου φαίνεται να λειτουργεί περίεργα (ή μάλλον να μην λειτουργεί καθόλου), όπως π.χ. να μην στέλνει και να μην λαμβάνει μηνύματα, να εμφανίζει διαγνωστικά μηνύματα περί κατεστραμμένων φακέλλων κ.λπ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, συνήθως απεγκαθιστούμε το λογισμικό από τον υπολογιστή μας και ύστερα το εγκαθιστούμε ξανά από την αρχή. Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία αποκαθίσταται, εκτός βεβαίως από την περίπτωση κατά την οποία το πρόβλημα οφείλεται σε ιό ο οποίος έχει μολύνει τον υπολογιστή μας. Όμως, έχουμε πλέον χάσει όλα μας τα μηνύματα.

Πριν λοιπόν προχωρήσετε στην απεγκατάσταση και εγκατάσταση, δοκιμάστε το παρακάτω τέχνασμα το οποίο φαίνεται ότι λύνει όλα αυτά τα προβλήματα και μάλιστα χωρίς να χάσετε τα μηνύματά σας.

Το τέχνασμα χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το Microsoft Outlook Expres (MSOE), αλλά λίγο ως πολύ, όλα τα λογισμικά μέσω τών οποίων στέλνουμε και λαμβάνουμε τα μηνύματα τού ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Το MSOE αποθηκεύει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου σε έναν φάκελλο στον σκληρό δίσκο τού υπολογιστή μας. Η ακριβής θέση αυτού τού φακέλλου εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Μπορούμε όμως να τον εντοπίσουμε ακολουθώντας την κατωτέρω διαδικασία.

Ανοίγουμε το MSOE και πατάμε μία φορά το αριστερό κουμπί τού ποντικιού στο μενού «Εργαλεία»/«Tools», μετά στην εντολή «Επιλογές...»/«Options...», μετά στην καρτέλλα «Συντήρηση»/«Maintenance» και τέλος στο κουμπί «Φάκελος αποθήκευσης...»/«Store folder...», ώστε να ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου μέσα στο οποίο εμφανίζεται η ακριβής θέση τού φακέλλου στον οποίο το MSOE αποθηκεύει τα μηνύματά μας. Αφού χρησιμοποιήσουμε την εξερεύνηση των Windows για να μεταφερθούμε στον συγκεκριμένο φάκελλο, επιστρέφουμε στο MSOE, κλείνουμε όλα τα ανοικτά πλαίσια διαλόγου είτε πατώντας το «Χ» (στην επάνω δεξιά γωνία τού κάθε πλαισίου), ή πατώντας το «Άκυρο»/«Cancel» και στην συνέχεια κλείνουμε υποχρεωτικώς και το MSOE.

Μέσα στον φάκελλο όπου το MSOE αποθηκεύει τα μηνύματά μας θα δούμε διάφορα αρχεία. Κάθε ένα από αυτά τα αρχεία περιέχει τα μηνύματά μας, π.χ. το αρχείο «Εισερχόμενα.dbx»/«Inbox.dbx» περιέχει τα εισερχόμενα, το «Απεσταλμένα.dbx»/«Sent.dbx» περιέχει τα απεσταλμένα κ.ο.κ.

Το αρχείο με όνομα «Folders.dbx» είναι το βασικό αρχείο τού MSOE και είναι αυτό το οποίο συνήθως ευθύνεται για όλα τα προβλήματα. Το μετονομάζουμε σε κάτι άλλο, π.χ. «DamagedFolders.dbx», και ανοίγουμε το MSOE. Εάν όλα πάνε καλά, και συνήθως πάνε, το MSOE διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει αρχείο «Folders.dbx», δημιουργεί ένα νέο και «ώ τού θαύματος» τα μηνύματά μας είναι όλα ανέπαφα και το MSOE αρχίζει και πάλι να λειτουργεί.

Εάν έχει καταστραφεί κάποιος άλλος φάκελλος, π.χ. ο φάκελλος τών εισερχομένων, μετονομάζουμε το αρχείο «Εισερχόμενα.dbx»/«Inbox.dbx» σε κάτι άλλο, π.χ. «DamagedInbox.dbx», και ανοίγουμε το MSOE. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση θα χάσουμε όλα τα εισερχόμενα μηνύματά μας, αλλά τέλος πάντων δεν θα χάσουμε όλα τα υπόλοιπα.

Στην περίπτωση κατά την οποία το ανωτέρω τέχνασμα δεν φαίνεται να αποκαθιστά την λειτουργία τού MSOE, τότε δυστυχώς πρέπει να προχωρήσουμε στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή στην απεγκατάσταση και επανεγκατάστασή του.

15-02-2006