Συγκοινωνίες
Το «Θηρίο»
Ιστορικό
Την 4η Φεβρουαρίου 1885, Καθαρά Δευτέρα, γίνεται το πρώτο δρομολόγιο του «Θηρίου» τής Κηφισιάς.
Ονομάσθηκε έτσι, εξ' αιτίας των τριγμών, των αγκομαχητών και των βρυχηθμών τα οποία συνόδευαν την κίνησή του, του μαύρου καπνού ο οποίος συνόδευε την πορεία του, ειδικώς στις ανηφόρες, αλλά και από τις κατάρες τις οποίες εκτόξευαν οι νοικοκυρές, επειδή λέρωνε τις μπουγάδες τους. Χρονικογράφοι της εποχής, το χαρακτήρισαν «ράθυμο στις ανηφοριές, γρήγορο στις κατηφοριές».
Ανήκει στην εταιρεία Σιδηρόδρομοι Αττικής, από την οποία παίρνει το όνομά της και η πλατεία Αττικής [Ονοματοθεσία], η οποία είναι η αφετηρία του. ΚατασκευάσΘηκε από την Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου, ως αντάλλαγμα για τα χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία είχε αφήσει ο ιδιοκτήτης τους, Σερπιέρης. Ξεκινά έτσι η αναβάθμιση των εξοχικών προαστίων τού Αμαρουσίου και της Κηφισιάς.
Τέσσερα χρόνια μετά, η γραμμή επεκτείνεται έως την πλατεία Λαυρίου, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου [Ονοματοθεσία]. Στις 20 Ιουνίου εγκαινιάζεται ο δεύτερος κλάδος της γραμμής, η οποία ξεκινά από το Νέο Ηράκλειο, περνά από το Χαλάνδρι και τα Μεσόγεια και καταλήγει στο Λαύριο.
Το τελευταίο δρομολόγιο του «Θηρίου», έγινε την 8η Αυγούστου 1938.
Πλήθος κόσμου συνόδευσε το τελευταίο νυκτερινό δρομολόγιο με βεγγαλικά, κεριά, ακόμη και νεκρώσιμα αγγελτήρια και επιτάφιες ψαλμωδίες. Σε χρονογράφημά του στο «Έθνος», ο Τίμος Μωραϊτίνης γράφει: «Μετά μακροχρόνιον νόσον, απεβίωσεν χθες ο Σταμάτης, ο γνωστός ανάπηρος της Κηφισιάς. Ο μεταστάς, εγεννήθη προ 53 ετών στην Αθήνα. Την γέννησιν τού... τέρατος ουδέν σημείον ανήγγειλε. Μία χελώνη μόνον, η οποία ευρέθη κατά σύμπτωσιν εις τον σταθμόν τής Αττικής, συνόδευσε το νεογνόν εις το πρώτον του ταξίδι, μέχρι Κηφισιάς. Από τα πρώτα του βήματα έδειξε ο Σταμάτης την κλίση του προς την Στωϊκήν φιλοσοφίαν. Έσυρε με βαρυθυμία και αδιαφορία τα βήματά του, συνεχώς καπνίζων και σφυρίζων. Τόση δε η αγάπη του προς τους σταθμούς, ώστε έφθασε να δημιουργεί και δικούς του. Εκ τούτων ονομάσθη και Σταμάτης. Και συνέβη κάποτε τούτο το καταπληκτικό: Μία υπηρέτρια εισελθούσα από τον σταθμόν Λαυρίου με μίαν γλάστρα, μέσα στην οποία υπήρχε μικροσκοπικόν νεογέννητον φυτόν, έφθασε στην Κηφισιά με ένα δένδρο ύψους πέντε μέτρων...».
Πηγές: Η.Σ.Α.Π. ~ Εφημερίδα Ελευθεροτυπία , Αφιέρωμα Στην Ιστορία Τού Σιδηροδρόμου, Σάββατο 3 Ιουλίου 1999.