Αξιοσημείωτα

Διάφορα

Πρακτικές Συμβουλές

251 έως 275

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

  1. Το δικό σας εντομοκτόνο.
    Φτιάξτε το δικό σας εντομοκτόνο, τρίβοντας τρεις σκελίδες σκόρδο, σε μισό λίτρο νερό. Αφήστε το να βράσει. Όταν κρυώσει το υγρό, μεταφέρετέ το σε ένα ψεκαστήρα και ψεκάστε τα φυτά σας.

  2. Το υπέροχο ξεσκονιστήρι.
    Κόψτε παλαιά πανιά και ρούχα από μαλακό ύφασμα, σε φαρδιές λωρίδες. Πιάστε τα σε ένα κοντάρι σκούπας και θα έχετε ένα υπέροχο ξεσκονιστήρι για τα ταβάνια και για επάνω από τις ντουλάπες.

  3. Καθαρίστε το κρυστάλλινο βάζο το οποίο θάμπωσε.
    Το κρυστάλλινο βάζο σας έχει θαμπώσει; Κόψτε μία ωμή πατάτα σε μικρά κομμάτια, βάλτε τα σε μισό φλυτζάνι ξύδι και ρίξτε το σύνολο μέσα στο βάζο, συμπληρώνοντας μέχρι επάνω, με νερό. Αφήστε το 24 ώρες και μετά πλύνετέ το με νερό και σαπούνι και ξεβγάλετέ το.

  4. Χνουδωτά πουλόβερ.
    Τα πουλόβερ από μοχέρ και ανκορά, θα είναι πιο χνουδωτά εάν το τελικό σας στέγνωμα το κάνετε με το σεσουάρ.

  5. Άρωμα.
    Μην αφήνετε αρώματα στον ήλιο, γιατί αλλοιώνονται.

  6. Αρωματικά φυτά.
    Πριν φύγετε για διακοπές, κόψτε σύρριζα τα αρωματικά φυτά σας (μαϊντανός κ.λπ.) και βάλτε τα στην κατάψυξη, ή ξηράνετέ τα. Στην επιστροφή σας, τα φυτά θα έχουν αποκτήσει και πάλι το αρχικό τους μέγεθος.

  7. Αστερίας.
    Για να διατηρήσετε τους αστερίες σας, πρέπει να τους ρίχνετε μερικά λεπτά σε άσπρο ξύδι, πριν τους αφήσετε πολλές ημέρες στον ήλιο για να ξεραθούν. Εάν θέλετε να μαζέψετε κοχύλια, προσέξτε να έχει βγει το ζώο από το όστρακο. Γι’ αυτό, αφήνετέ το μερικές ημέρες μέσα στην άμμο, οπότε τα καβούρια τρώνε τα ζωάκια.

  8. Αυτί.
    Εάν έχετε ευαισθησία και βουΐζουν τα αυτιά σας όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, καταπίνετε, μασάτε τσίχλα, πίνετε με καλαμάκι, ή χασμουρηθείτε.

  9. Αυτοκίνητο.
    Μετά από παρατεταμένη στάθμευση στον ήλιο, είναι συχνά αδύνατον να αγγίξετε το τιμόνι, γιατί καίει. Έχετε πάντοτε στο αυτοκίνητό σας μία άσπρη πετσέτα για να σκεπάζετε το τιμόνι, όταν σταθμεύετε. Θα διατηρείται σε μία ανεκτή θερμοκρασία και θα μπορείτε να οδηγήσετε.

  10. Εάν δεν έχετε σίδερο για να σιδερώσετε.
    Δεν έχετε σίδερο και το πουκάμισό σας έχει ταλαιπωρηθεί μέσα στην βαλίτσα. Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό από την βρύση της μπανιέρας και κρεμάστε το πουκάμισο σε μία κρεμάστρα, πάνω από τον ατμό, οπότε το ύφασμα θα ξεζαρώσει.

  11. Βαλίτσα.
    Για να διατηρήσετε τις πιέτες μίας φούστας στην βαλίτσα, τυλίξτε την στο «πόδι» ενός καλσόν.

  12. Γκαζόν.
    Όταν το γκαζόν είναι κομμένο σύρριζα, χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό. Μην διστάζετε να το κουρέψετε πριν φύγετε για διακοπές, ώστε να αντέξει πολύ καλύτερα στις καλοκαιρινές κλιματολογικές συνθήκες.

  13. Γουώκμαν.
    Το καλοκαίρι δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ στο αυτοκίνητο, με 30 βαθμούς υπό σκιάν, γουώκμαν, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, ευαίσθητα τρόφιμα, σπρέϋ, ζώα.

  14. Δροσιά.
    Για να κρατήσετε δροσερό ένα πολύ ζεστό δωμάτιο, απλώστε ένα βρεγμένο σεντόνι, μπροστά στο παράθυρο. Μόλις στεγνώσει, πρέπει να το ξαναβρέχετε.

  15. Ενυδάτωση.
    Όσο πιο πολλή ζέστη κάνει, τόσο περισσότερο νερό χρειάζονται τα φυτά του κήπου. Για να μην χρειάζονται συχνό πότισμα, καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με κατακάθι του καφέ, ή πριονίδι. Τα υλικά αυτά εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού.

  16. Επιτυχείς φωτογραφίες.
    Πριν και μετά την χρήση ενός φιλμ για φωτογραφίες, βάζετέ το στο ψυγείο. Η ζέστη δεν θα αλλοιώνει το φιλμ και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν οι φωτογραφίες σας σκιές στα χρώματα, κατά την εμφάνιση.

  17. Εσπαντρίγ.
    Έχουν την τάση να παίρνουν γρήγορα άσχημη μυρωδιά. Για να απαλλαγείτε, ρίξτε μερικές σταγόνες μέντα, ή λίγο αρωματικό ταλκ, στο εσωτερικό.

  18. Θερμός.
    Θα ξεμυρίσετε το θερμός σας, ρίχνοντας μέσα το περιεχόμενο από ένα φακελλάκι μαγιά, με ζεστό νερό. Μετά από δύο ώρες, αδειάζετε το νερό και ξεβγάζετε δύο φορές, πριν χρησιμοποιήσετε το θερμός. Τακτοποιήστε το χωρίς το πώμα, γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε να επανέλθει η δυσάρεστη μυρωδιά πολύ γρήγορα. Οι κανάτες θερμός είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, εάν τις γεμίζετε με βραστό νερό πριν ρίξετε μέσα ζεστό νερό και το αντίθετο για το κρύο.

  19. Καταψύκτης.
    Φεύγετε διακοπές και θέλετε να είσθε σίγουροι ότι ο καταψύκτης σας δεν σταμάτησε κατά την απουσία σας; Καταψύξτε ένα ποτήρι νερό και βάλτε το ανάποδα, πριν φύγετε. Εάν στην επιστροφή σας το ποτήρι είναι άδειο, ο καταψύκτης σας σταμάτησε να λειτουργεί για κάποιο διάστημα και ίσως πρέπει να πετάξετε το περιεχόμενό του.

  20. Κουνούπια.
    Για να απομακρύνετε τα κουνούπια, χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο σιτρονέλας, ή γερανιού. Τα κουνούπια απεχθάνονται αυτήν την μυρωδιά, όπως και του βασιλικού. Τα τσιμπήματα υποχωρούν γρήγορα, εάν τρίψετε το δέρμα με μαϊντανό, μισό κρεμμύδι, ή σαπούνι τύπου Μασσαλίας.

  21. Λεκέδες από φρούτα.
    Εάν το ύφασμα είναι ανθεκτικό, ρίξτε το ρούχο, πριν από το πλύσιμο, σε μία λεκάνη με νερό και άφθονη αμμωνία. Στα συνθετικά υφάσματα, μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού, ή άσπρο ξύδι, είναι πολύ αποτελεσματικές. Πλύντε το ρούχο και μετά ξεβγάλτε το.

  22. Λεκέδες από χορτάρι.
    Γενικώς, οι λεκέδες από χορτάρι βγαίνουν με τρίψιμο με καθαρό οινόπνευμα και ξέβγαλμα με άφθονο νερό. Εάν το ύφασμα είναι λευκό βαμβακερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη.

  23. Λεκέδες από τσίκλα.
    Το καλοκαίρι, οι τσίκλες είναι μαλακές και κολλάνε πιο εύκολα στα υφάσματα. Για να τις βγάλετε, βάζετε από πάνω ένα παγάκι. Σκληραίνουν και δεν έχετε παρά να τις ξύσετε με την λάμα ενός μαχαιριού.

  24. Λεκέδες από αντιηλιακό λάδι.
    Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, τρίψτε τον λεκέ με σαπούνι τύπου Μασσαλίας και μετά πλύντε το. Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, πασπαλίστε το με ταλκ και μετά τρίψτε το προσεκτικά.

  25. Λευκά αθλητικά παπούτσια.
    Για να διατηρήσετε την λευκότητα των αθλητικών σας παπουτσιών, μην διστάσετε να τα βάλετε κατ’ ευθείαν στο πλυντήριο. Οι επίμονοι κίτρινοι λεκέδες φεύγουν, εάν τους περάσετε με ένα βαμβάκι με οξυζενέ, ή χλωρίνη. Μετά, αρκεί να ξεβγάλετε με άφθονο νερό.