Αξιοσημείωτα

Διάφορα

Πρακτικές Συμβουλές

126 έως 150

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

  1. Λίπος.
    Το λίπος βγαίνει τις περισσότερες φορές με τριχλωροαιθυλένιο, ή βενζίνη. Βάλτε επάνω στον λεκέ, ένα από τα προϊόντα αυτά (εκτός και εάν πρόκειται για μαλλί, ή μετάξι) και ρίξτε επάνω λίγο ταλκ. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά βουρτσίστε το προσεκτικά.

  2. Μαρκαδόρος.
    Οι λεκέδες από μαρκαδόρο, εξαφανίζονται από όλα τα υφάσματα, με λίγο καθαρό οινόπνευμα. Στην συνέχεια, πλένετε το ρούχο, για να ζωντανέψουν και πάλι τα χρώματά του.

  3. Μαρμελάδα.
    Σε βαμβακερό, ή συνθετικό ύφασμα, ρίξτε αεριούχο νερό στον λεκέ και αφήστε το να δράσει μερικά λεπτά. Για τους λεκέδες από κόκκινα, ή μοβ φρούτα, καθαρίζετε τον λεκέ με κρύο νερό και μετά ξεβγάζετε το ρούχο με νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγη αμμωνία.

  4. Μελάνι.
    Το μελάνι βγαίνει από τα περισσότερα υφάσματα, με χλιαρό γάλα. Στην συνέχεια, πρέπει να πλύνετε το ρούχο, για να φύγει η λιπαρή ουσία. Στα βαμβακερά, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού.

  5. Μούχλα.
    Μουλιάστε το ρούχο σε νερό και άφθονο ξύδι ή, εάν το ύφασμα αντέχει, με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει χλωρίνη, ή οξυζενέ.

  6. Μπύρα.
    Οι λεκέδες από μπύρα σε ύφασμα, βγαίνουν με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό, με μερικές σταγόνες από αμμωνία.

  7. Ούρα.
    Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό νερό, αλλά προσθέτετε μερικές σταγόνες αμμωνία σε ένα ποτήρι νερό και μουλιάζετε το ύφασμα σε αυτό το διάλυμα. Επαναλάβετε ώσπου να εξαφανισθεί ο λεκές και η οσμή.

  8. Πίσσα.
    Πρώτ’ απ’ όλα, πρέπει να την αφήσετε να στεγνώσει και μετά να καλύψετε τον λεκέ, με άφθονο βούτυρο. Περιμένετε για λίγα λεπτά και ξύστε τον με μία λεπτή λάμα. Τελειώστε τρίβοντας με ένα πανί, βουτηγμένο σε τριχλωροαιθυλένιο.

  9. Ρετσίνι.
    Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, δοκιμάστε να τρίψετε τον λεκέ με οινόπνευμα, ή με αιθέρα. Εάν το ύφασμα είναι ανθεκτικό και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χρώματα, τρίψετε τον λεκέ με βενζίνη και μετά πλύνετε το ρούχο.

  10. Σοκολάτα.
    Σε ύφασμα φυτικό, ανακατέψτε λίγο καθαρό οινόπνευμα με νερό και τρίψτε τον λεκέ. Σε περίπτωση δύσκολου λεκέ σε συνθετικό ύφασμα, βάλτε γλυκερίνη στον λεκέ, από την καλή και από την ανάποδη. Τρίψτε τον και βάλτε μετά το ύφασμα ανάμεσα σε δύο απορροφητικά χαρτιά, τα οποία θα «τραβήξουν» την σοκολάτα και την λιπαρή ουσία. Στη συνέχεια, πλύνετε το ρούχο κανονικά.

  11. Σκουριά.
    Εάν το ύφασμα είναι άσπρο, δοκιμάστε χυμό λεμονιού και μετά ξεβγάλετε με νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγη χλωρίνη.

  12. Στυλό διαρκείας.
    Σε ένα ύφασμα το οποίο σίγουρα δεν ξεβάφει, τρίψτε τον λεκέ με οινόπνευμα. Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα.

  13. Τσάϊ.
    Εάν το ύφασμα είναι άσπρο, τρίψτε τον λεκέ με χυμό λεμονιού και μετά πλύνετέ το. Εάν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μάλλινο, ή μεταξωτό, φτιάξτε μια ζύμη με ένα κρόκο αυγού και χλιαρό νερό. Τρίψτε απαλά. Εάν ο λεκές είναι παλιός, χρησιμοποιήστε ένα μίγμα νερού και γλυκερίνης.

  14. Τσίχλα.
    Βάλτε για λίγα λεπτά ένα παγάκι στην ανάποδη του υφάσματος, για να σκληρύνει η τσίχλα. Ξεκολλήστε την και μετά καθαρίστε τα υπολείμματα, με νερό και σαπούνι.

  15. Φον ντε τεν.
    Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, περάστε τον λεκέ με ένα πανί βουτηγμένο σε διαλυμένη αμμωνία, ή καθαρό τριχλωροαιθυλένιο, πριν το βάλετε στο πλυντήριο.

  16. Φρούτο.
    Σε άσπρο βαμβακερό, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα χλωρίνης. Εάν το ύφασμα είναι συνθετικό, ή χρωματιστό, ρίξτε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, ή άσπρο ξύδι. Ξεβγάλετέ το και μετά πλύνετέ το.

  17. Χορτάρι.
    Εάν ο λεκές είναι σε άσπρο βαμβακερό, βουτήξτε το σε νερό, με λίγη χλωρίνη. Εάν το ύφασμα είναι χρωματιστό, περάστε τον λεκέ με νερό το οποίο περιέχει αμμωνία και μετά ξεβγάλετέ το με άφθονο νερό. Στα μάλλινα, πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό με άσπρο ξύδι.

  18. Συνθετικά υφάσματα.
    Στα συνθετικά υφάσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ ασετόν, καθαρό ξύδι, νέφτι, καθαρό οινόπνευμα και χλώριο.

  19. Υφάσματα από ζωϊκές ίνες.
    Τα υφάσματα από ζωϊκές ίνες (μετάξι και μαλλί) δεν αντέχουν την χλωρίνη. Το λευκό αντέχει το οξυζενέ, πολύ αραιωμένο.

  20. Υφάσματα από φυτικές ίνες.
    Τα υφάσματα από φυτικές ίνες (βαμβακερό, λινό, λινάτσα) αντέχουν την αμμωνία και το οξυζενέ σε διάλυμα και την χλωρίνη, εάν είναι λευκά.

  21. Μεταξωτά υφάσματα.
    Το μεταξωτό είναι ύφασμα πολύ ευαίσθητο. Μην δοκιμάζετε να τρίψετε ένα λεκέ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν οι ίνες. Εάν πρόκειται για λεκέ από λιπαρή ουσία (και εάν είναι «φρέσκος»), ρίξτε λίγο ταλκ, αφήστε το να απορροφηθεί και ξεσκονίστε το. Στις άλλες περιπτώσεις, τρέχετε στο καθαριστήριο.

  22. Πλύσιμο.
    Μην πλένετε το ρούχο πριν βγει ο λεκές.

  23. Σιδέρωμα.
    Μη σιδερώνετε ένα ύφασμα το οποίο παραμένει λεκιασμένο.

  24. Μερικοί λεκέδες δεν βγαίνουν.
    Μην επιμένετε πεισματικά στους λεκέδες οι οποίοι δεν βγαίνουν: σινική μελάνη, κόκκινο ιώδιο, κ.λπ.

  25. Ξύστε τον λεκέ.
    Ξύστε τον λεκέ με ένα μαχαίρι και πατήστε το ύφασμα με απορροφητικό χαρτί πριν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε.